W większości ciężkich przypadków zawartość cukru obniża się znacznie, a nawet może on zniknąć zupełnie z płynu w następstwie fermentacyjnego działania drobnoustrojów znajdujących się w płynie mimo niewykrycia ich w osadzie. Do celów praktycznych ważne jest przypomnienie, że określenie zawartości cukru w płynie jest miarodajne tylko wtedy, gdy badanie zostało wykonane bezpośrednio po jego pobraniu. Podnoszenie się zawartości cukru w płynie przebiega równolegle z poprawą kliniczną. Określanie ilości cukru w płynie u chorego, który otrzymywał dożylnie glukozę dla obniżenia ciśnienia wewnątrzczaszkowego, jest bezcelowe. W przypadkach zapalenia opon miękkich obserwuje się zwykle obniżenie zawartości chlorków w płynie poniżej ó50 mg w 100 ml płynu (norma 700 mg). Praktyczne znaczenie ma badanie stężenia jonów wodorowych w płynie, ponieważ w ropnym zapaleniu opon powstający kwas mlekowy obniża zasadowość płynu (norma pH 7,4-7,5). W zapaleniu opon pH może wynosić 6,9. [podobne: makrofagi w tarczycy, proteza szkieletowa acetalowa cena, kudłate kulki ]
176 words
Zasłyszane z SOR jednego z dużych miast Polski
Article marked with the noticed of: Masaż leczniczy[…]
Dwóch lekarzy mnie zbyło, wyraźnie nie chcieli tego kłopotu.
[..] Odniesienie w tekscie do psychoterapeuta katowice[…]
To sa oficjalne informacje medyczne